לאחרונה פורסמו בכתב העת JAMA Oncology תוצאותיו של מחקר אשר הדגים כי טיפול עם מעכבי נקודות בקרה חיסונית (immune checkpoint inhibitors) תוך 90 ימים מרדיותרפיה אינו מוביל לעלייה משמעותית בשיעור של תופעות לוואי קשות. המחקר בוצע באמצעות שימוש במאגרי מידע גדולים בארצות הברית.
עוד בעניין דומה
לחולים שטופלו עם רדיותרפיה היה שיעור מספרי גבוה יותר של עייפות, אנדוקרינופתיות ופנאומוניטיס לעומת אלו שלא קיבלו רדיותרפיה אך הבדלים אלו היו בתופעות לוואי קלות בעיקר מדרגה 1-2.
במחקר נכללו 16,835 מטופלים אשר השתתפו ב-68 מחקרים אשר הוגשו ל-FDA כחלק מתהליך האישור של ICI בין פברואר 2003 ודצמבר 2019. הסרטן הנפוץ ביותר בקרב המשתתפים היה סרטן ריאות ולאחריו מלנומה, שלפוחית שתן וכליה.
83% מהמטופלים לא קיבלו רדיותרפיה לפני תחילת ICI,י11% קיבלו רדיותרפיה ב-90 ימים לפני תחילת ICI ו-6% קיבלו את הרדיותרפיה יותר מ-90 ימים לפני תחילת ה-ICI. בכלל העוקבה, ההיארעות של עייפות, אנדוקרינופתיות ופנאומוניטיס הייתה גבוהה יותר מספרית בקרב מטופלים שהחלו ICI ב-90 הימים לאחר רדיותרפיה לעומת מטופלים שלא קיבלו רדיותרפיה וההיארעות של פנאומוניטיס הייתה גבוהה יותר גם במטופלים שקיבלו רדיותרפיה יותר מ-90 ימים לפני ICI לעומת אלו שלא קיבלו כלל רדיותרפיה. עם זאת, לא היה הבדל בשיעור תופעות הלוואי מדרגה 3-4 בין הקבוצות.
גם לאחר התאמת ציון זיקה, נמצא כי למטופלים בקבוצת הרדיותרפיה ב-90 ימים לפני ICI היה שיעור גבוה יותר מספרית של עייפות מכל חומרה (53.5% לעומת 51.1%), פנאומוניטיס (6.8% לעומת 4.6%) וטרומבוציטופניה (3.4% לעומת 2.1%), אך לא אנדוקרינופתיות לעומת מטופלים שלא קיבלו רדיותרפיה.
החוקרים ציינו כי למרות האופי הפרוספקטיבי של המחקרים שהוכללו במאמר הנוכחי, היו לא מעט נתונים חסרים אשר יכלו להשפיע על הסיכון לתופעות לוואי בכל אחת מהקבוצות. עם זאת, גודל המדגים היה גדול ואפשר התאמת ציון זיקה ביותר מ-5,000 מטופלים כך שככל הנראה סוגיות בטיחות משמעותיות לא פוספסו.
תוצאות המחקר מדגימו כי שילוב של רדיותרפיה ו-ICI הינו בטוח אך דורש אישוש במחקרים פרוספקטיביים אשר מתקיימים בימים אלה.
מקור:
JAMA Oncol. Published online January 6, 2022. doi:10.1001/jamaoncol.2021.6439